Sól – co za dużo to niezdrowo

Sól konserwuje, a my spożywamy bardzo dużo produktów konserwowanych. Powinniśmy być zadowoleni, dzięki dobrej konserwacji żywność nie psuje się, a my jesteśmy chronieni przed zatruciami. Tym bardziej, że sól zawiera sód, który reguluje gospodarkę wodną komórek, bierze udział w zachowaniu równowagi elektrolitycznej, kwasowo – zasadowej, w transporcie substancji odżywczych do komórek, ponadto pełni wiele innych ważnych funkcji.

sól himalajska

Wydawać by się mogło, że nie ma się czego obawiać, jeśli chodzi o duże spożycie soli. Tymczasem nadmiar soli w organizmie grozi poważnymi konsekwencjami. Zaburza te procesy, o których wyżej napisano, a to prowadzi zaburzeń pracy serca i  sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Długotrwałe nadciśnienie tętnicze może być przyczyną zawału serca lub udaru mózgu, a te choroby często są śmiertelne. Warto poczytać więcej na temat tych zagrożeń na stronie.

Źródło: http://9-mm.eu/potas-sod-pierwiastki-wazne-dla-organizmu/

Comments are closed.